Timoma, göğüs kafesinde, kalp ile akciğerler arasında yer alan bir organ olan timüs bezinde gelişen nadir bir tümördür. Timüs bezi, bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır ve özellikle çocukluk döneminde hücrelerin olgunlaşmasını sağlar. Yetişkinlerde timüs genellikle küçülür ve zamanla yağ dokusuna dönüşür. Timoma, timüs bezinde gelişen ve çoğu zaman iyi huylu olan bir tümördür, bazı durumlarda kanserli hale gelebilir.
İçindekiler
Timomanın Nedenleri ve Risk Faktörleri
Timoma'nın kesin nedeni bilinmemektedir, ancak bazı risk faktörleri barındırabilir. Bazı genetik sendromlarla ilişkili olduğu söylenebilir. Myastenia Gravis (ağır kas zayıflığı) gibi otoimmün hastalıklar timoma ile birlikte görülebilir. Myastenia Gravis, sinir ve kas arasındaki iletişimi bozan bir otoimmün hastalıktır. Timoma, genellikle orta yaş ve ileri yaşlardaki kişilerde görülür. Kadınlarda erkeklere kıyasla biraz daha yaygındır.
Timomanın Belirtileri
Timoma çoğu zaman belirti vermez ve çoğu hasta bu durumu tesadüfen öğrenir.
- Timoma, göğüs kafesinde baskı yaparak ağrıya yol açabilir.
- Kalıcı ve inatçı öksürük, timomanın belirtilerinden biri olabilir.
- Tümör büyüdükçe, akciğerlerin etrafındaki dokulara baskı yaparak nefes almayı zorlaştırabilir.
- Eğer timoma özofagus (yemek borusu) yakınında yer alıyorsa, yutkunma zorluğuna neden olabilir.
- Myastenia Gravis semptomları olan kas zayıflığı, yorgunluk ve çift görme gibi belirtiler görülebilir. Bu, timomanın genellikle bir komplikasyonu olarak ortaya çıkar.
Timomanın Tanısı
Timoma, genellikle rutin görüntüleme testleriyle tespit edilir. Tanı için kullanılan yöntemler röntgen, bilgisayarlı tomografi, MR, biyopsi, kan testleridir.
Timoma, çoğu zaman ilk olarak göğüs röntgeninde bir kitle olarak fark edilir. Bilgisayarlı tomografi timomanın büyüklüğü, şekli ve yerleşimi hakkında daha fazla bilgi sağlar. BT taraması, tümörün akciğer ve kalp gibi çevre dokulara etkisini incelemek için kullanılır.
Timomanın daha ayrıntılı görüntüsünü elde etmek için MR yapılabilir. Timomanın kanser olup olmadığı, biyopsi ile tespit edilebilir.
Timoma Tedavisi
Timomanın tedavisi tümörün büyüklüğüne, yayılma durumuna ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Timoma tedavisinin birincil yaklaşımı cerrahidir. Tümör genellikle cerrahi olarak çıkarılabilir. Bu işlem "timomatektomi" olarak adlandırılır. Eğer timoma lokalize (yerel) bir tümörse tamamen çıkarılabilir. Cerrahi müdahale sırasında, timüs bezi de çıkarılabilir.
Bazı hastalar için minimal invaziv cerrahi, videotorakoskopik cerrahi kullanılabilir. Bu, iyileşme sürecini hızlandırabilir. Büyük veya zorlu bir timoma için açık cerrahi gerekebilir. Göğüs kafesi açılarak yapılır ve iyileşme süreci biraz daha uzun olabilir.
Timoma, cerrahi olarak tamamen çıkarılamıyorsa veya çevre dokulara yayılmışsa, radyoterapi kullanılabilir. Radyoterapi, tümörün büyümesini engellemeye veya yok etmeye yardımcı olabilir. Timoma kanserli bir hale gelmişse veya yayılmışsa, kemoterapi tedavisi gerekebilir. Bu tedavi genellikle radyoterapi ile birlikte uygulanabilir.